PUDDING CHIA Z HERBATĄ MATCHA

Dwa składniki superfoods w jednym! Nasiona chia bogate w składniki mineralne, przeciwutleniacze i witaminy. Herbata matcha dodaje energii i jest nieocenionym źródłem antyoksydantów. Brzmi dobrze? A to wszystko w niebywale prostym w przygotowaniu puddingu chia z herbatą matcha! Koniecznie wypróbuj.

 

SKŁADNIKI:

  • Szklanka mleka (kokosowego, migdałowego, sojowego- wg uznania)
  • 1/4 szklanki nasion Chia
  • 1/3 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Agawa lub inne słodzidło – wg uznania

 

Do wymieszania składników najczęściej używam słoika. Suche składniki wymieszaj razem, a następnie dodaj mleko oraz agawę. Zakręć słoik i wstrząśnij energicznie aż do połączenia się wszystkich składników. Przelej do szklaneczek lub innego naczynia i odstaw do logówki na  minimum godzinę. Zazwyczaj zostawiam pudding na całą noc, aby dobrze zgęstniałDekoruj według uznania. Możesz do tego wykorzystać pokrojone owoce lub przygotować mus z malin lub mango.

WSKAZÓWKI

  • Można wieczorem wymieszać składniki w niewielkim słoiczku (ok 300ml) a na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy- pudding z dodatkiem owoców jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie.
  • Pamiętaj, aby później pić wodę, aby ułatwić trawienie nasion.
  • Dlaczego pudding nie gęstnieje? Prawdopodobnie proporcje były nieodpowiednie i dodano zbyt mało samych nasion.

 

IMG_1517

Reklamy

1 Comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s